
Не всички обичат да купуват хляб от магазина. С помощта на хлебопекарната можем да си изпечем пресен и ароматен хляб по свой собствен вкус. Впрочем, тя може да се използва не само за хляб, но и за други печива или просто, за да си омесим тесто. Много хлебопекарни също така могат да приготвят сладко и конфитюр.
Въобще, както и всяка друга техника, използвана в кухнята, хлебопекарната е многофункционален уред. В тази статия ние ще разкажем какво трябва да се има предвид при закупуването и.
Как хлебопекарната облекчава труда на пекаря? Много просто: тя изцяло и напълно се грижи за процеса на приготвяне на хляба. Притежателят просто трябва да сложи в работната купа всички необходими съставки в определена последователност (точно в каква – е обяснено в инструкцията към модела) и да избере програма за изпичане (според вида хляб). След което просто може да отиде и да се занимава с други неща – хлебопекарната сама ще омеси тестото, ще му даде възможност да втаса, създавайки оптимални условия за това, а след това ще го изпече. След няколко часа вкусният и ароматен хляб ще бъде готов. Удобно е, нали? Несъмнено!

Менюта за изпичане
Може би това е една от основните точки, на които трябва да обърнете внимание, преди да закупите хлебопекарна. В евтините модели менютата обикновено са от 9 до 12, а в тези, които са по-скъпи, може да има 12 или повече програми.
Обикновено това са програми за печене на няколко вида бял и зърнен хляб, както и хляб с различни добавки. Често в “стандартния набор” от режими се включва цикълът на печене на безглутенов хляб (глутенът е сложен протеин, който се среща в много зърнени култури, например пшеница, ечемик и ръж; някои са алергични към него). Също така обикновено има поне една програма за месене на тесто без печене и обратно, за печене от готовото тесто. Понякога е предвиден и режим за конфитюри и за консервиране на сладко.
Чувствате в себе си неизползван потенциал на пекар? Тогава си купете хлебопекарна, в която програмите са повече. Но ако обичайно, използвайки домакински уреди, се ограничавате с две-три често активирани цикли – ще бъде достатъчен и стандартен избор. В крайна сметка в интернет има достатъчно източници, посветени на хлебопекарни, където ще намерите много рецепти, дори и за модели с малък брой програми.
За модели с по-усъвършенстван набор от менюта към стандартния минимум може да се добави програма за печене на ръжен хляб (Бородински), режими за месене на различни теста, цикъл за печене без мая и др. Програмата за бързо печене намалява времето за получаване на пресен хляб от обичайните 3-4 часа до 1.5–2 часа; Обикновено – чрез намаляване на броя на замесванията, поради което печивото може да не набухне много и да изисква повече мая (набухвател).

Тегло на печивото
Важно е да се разбере и да се знае колко хляб може да се пече в хлебопекарната. Обикновено моделите предлагат избор от няколко варианта: от 500 g до 700, 900, 1000 и т.н. Максимално тегло – 1,500 g.Изборът е необходимо да сe направи, като се знае колко хляб ще трябва изобщо: дали семейството е голямо, много хляб ли се консумира и т.н.

Работна купа
Купата за месене и печене винаги е с незалепващо покритие. Тези части се различават при различните модели преди всичко по размер, затова и теглото на готовия хляб може да бъде различно. А освен това те са и с различни форми – близо до правоъгълна или кръгла. В някои модели, в комплекта се предлагат две различни купи едновременно. Формата на купата не влияе на качеството на печенето. Просто е по-приятно за някой да яде, например кръгла питка, а някой ще се задоволи и с обикновен хляб.

Цвят на коричката
Практически всички модерни хлебопекарни имат функцията да избират степента на печене на хляб. Чрез последователно натискане на бутон или чрез докосване на сензора, потребителят може да избере цвета на горната кора на хляба. Обикновено са налични три варианта: ниска степен на печене, средна и силна за най-хрупкава коричка.

Бъркалки
Тъй като хлебопекарната сама меси тестото, е осигурен накрайник за месене. Ако работната купа е малка, хлебопекарната обикновено е оборудвана с една бъркалка. Ако купата е по-голяма – две бъркалки, така че всичко да е добре смесено.
Накрайниците за месене са винаги сменяеми с незалепващо покритие. Често бъркалките се пекат в самия хляб и за да се извадят удобно от печивото, винаги има специална кука в комплекта. Понякога има модели, при които различни бъркалки могат да бъдат проектирани за различни нужди: една се препоръчва да се използва при месене на тесто, а другата – по време на приготвянето на конфитюр или сладко. Практиката обаче показва, че това е по-скоро маркетингов похват- конфитюрът и сладкото могат да приготвят перфектно и с помощта на „обикновената“ бъркалка.
Система за управление
Модерните хлебопекарни са оборудвани с електронна система за управление и дисплей. В повечето случаи управлението с бутон е познато и удобно. Има модели, при които бутоните са под еластично покритие и не се открояват от контролния панел. Такъв контрол се нарича псевдо-сензорен, но има и сензорни модели.Желателно е дисплеят на хлебопекарната (обикновено е едноцветен) да е осветен – това значително улеснява контрола.
Контролен дисплей и осветление на работния корпус
Ясно е, че едното без другото не е възможно. Ако има прозорец за наблюдение в капака на хлебопекарната (който в началото на процеса на печене се замъглява, но след това се връща към нормалното, можете да погледнете), тогава би било хубаво да има осветление и вътре в камерата. По-добре е да се види какво се случва с хляба по време на готвенето. Но не забравяйте, че е нежелателно да отваряте капака по време на месене или набухване на тестото и печене на хляба (с изключение на моментите, когато трябва да добавите допълнителни съставки, ако моделът е без дозатор).
Консумация на енергия
Това е факторът, който влияе върху скоростта на нагряване на хлебопекарната. Колкото по-бързо се нагрява, толкова на пръв поглед по-бързо се пече хлябът. На практика няма да забележите съществени различия във времето за печене на хляб в модели с повече или по-малка мощност; нали и подготовката на тестото също е много важна, което не винаги е възможно да се ускори. Високата мощност е полезна с изключение на режима за бързо печене.
Мощността се влияе от теглото на хляба – колкото повече е размерът на печивото, което хлебопекарната може да изпече, толкова уредът е по-мощен. Повечето от хлебопекарните, представени в нашия магазин, са с мощност +800 W.

Отложен старт
Наличието на тази функция прави използването на хлебопекарната още по-удобно. Ако имате нужда, например, за да получите пресни сладкиши за закуска – няма проблем. Просто задайте подходящото време да започнете да готвите (или неговия край) – и миризмата на пресен хляб ще ви събуди сутрин.
Комплект за доставка
В комплекта за доставка на хлебопекарната, в допълнение към работната купа (понякога две), накрайниците за месене (може да има и една двойка), има и ръководство за употреба. Много производители поставят и готварска книга с рецепти за хляб и рецепти за печене, пригодени за конкретния модел хлебопекарна. Едновременно с това има и пластмасови мерителни лъжички и чаша – те помагат на потребителя да измерва точно съставките.Някои модели имат възможност да пекат багети и кифлички. В комплекта за тази цел има специални подставки – върху тях се поставя тестото, като му се придава съответната форма.
Материал на корпуса
Хлебопекарните могат да са с пластмасов корпус, дизайнът може да включва и метални елементи, вложки. Има модели с корпуси, изработени изцяло от метал. Материалът, от който е изработен корпусът, няма никакви предимства при печенето на хляба. Но за метален корпус ще трябва да се заплати повече, а и той изглежда по-скъп. На него, обаче, по-често си личат различните замърсявания и пръстови отпечатъци.
Основни производители
В нашия онлайн магазин са представени модели от всички водещи производители на хлебопекарни. Можете да изберете както по-евтин, така и по-скъп уред. Производителите като ZEPHYR, Gorenje, Tefal, Philips и Rohnson са най-добрите в този сегмент.
За покупката
В Alleop.bg може да закупите разнообразни модели хлебопекарни. Ние ви предлагаме да доставим избраните от вас продукти до личен адрес или до предпочитан офис на куриерска фирма.