Великден е съвсем скоро и затова днес ще ви представим една вкусна рецепта, с която да зарадвате близките си за празника. Заглавието не е подвеждащо! Сами ще се убедите, че тази рецепта е за един много лесен за изпълнение, но пък за сметка на това изключително вкусен козунак. Може да го приготвите в кухненски миксер, робот, дори и в хлебопекарна. Както и да изберете да го приготвите, ако добавите и щипка любов резултатът ще е неповторим. Гарантираме ви!


СЪСТАВКИ:
4 яйца, от които 1 жълтък за намазване на козунака180 гр. кристална захар200 мл. прясно мляко на стайна температура80 мл. олио1 пакет суха или 1/2 кубче прясна мая600 грама брашно2 ванилиикората на 1 лимон
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
1. В контейнера на своята хлебопекарна активирайте маята, като я смесите с 1/3 от предварително затопленото мляко,1 с.л. захар и 3 чаени лъжички брашно. Разбъркайте и оставете настрани за 5 – 10 минутки или докато се активира маята.
2. Останалата захар разтворете в млякото, което ви е останало, докато напълно се стопят кристалчетата.
3. Разбъркайте 3 яйца и белтъка с настърганата лимонова кора и ванилията и прибавете 40 мл олио. Прибавете към активиралата се вече мая заедно със захарната смес.
4. В удобна купа пресейте брашното (оставете малка част от него настрани, в случай, че е необходимо да добавите в по-нататъшния процес на готвене), след което го прибавете към течните съставки в контейнера на вашия уред и добавете половин чаена лъжичка сол.
5. Сложете контейнера в хлебопекарната и изберете подходяща програма за месене с втасване.
6. След като избраната програма приключи и тестото е вече добре втасало, идва ред на оформянето. Извадете контейнера от машината и разделете тестото на три равни части, които оформете на фитили с дължина около 25-30 см. След това сплетете на плитка.
7. По желание може да премахнете бъркалките, преди да поставите своя козунак обратно в контейнера на хлебопекарната, за да е по-лесно отсраняването му след изпичане. Оставете тестото да втаса втори път за около 30 минути. След което намажете с отделения жълтък и поръсете по желание със захар и филирани бадеми.
8. Включете хлебопекарната на програма за печене и изберете степента на изпичане на коричката.
9. След звуковия сигнал за завършване на програмата, остава само да извадите вашия прекрасен козунак за да почине за няколко минутки, след което да го разрежете и да се насладите на вкуса му.
За гарантирано добри резултати ви съветваме да изберете някоя от следните хлебопекарни:

Хлебопекарна IQ EX-2165
✓ Капацитет: 750 – 900 грама
✓ 12 програми
✓ 13 часа отложен старт
✓ регулируем загар на коричката – 3 степени
✓ 600W мощност
✓ Една бъркалка

Хлебопекарна Arielli ABM 4406B
✓ Капацитет: 700 – 900 грама
✓ 12 програми
✓ отложен старт
✓ регулируем загар на коричката – 3 степени
✓ 550W мощност
✓ Една бъркалка

Хлебопекарна Gorenje BM 900WII
✓ Капацитет: 750 – 900 грама
✓ 15 програми
✓ Отложен старт
✓ регулируем загар на коричката
✓ 550W мощност
✓ Една бъркалка

Хлебопекарна Muhler MBM-1502
✓ Капацитет: 1000/ 1250/ 1500 грама
✓ 15 програми
✓ отложен старт
✓ регулируем загар на коричката – 3 степени
✓ 850W мощност
✓ Две бъркалки
Виж още тук
Надяваме се да опитате нашето предложение за Великденски козунак и да ви хареса.
Екипът на Alleop ви пожелава Весели празници!