
Как да приготвим ориз в оризоварка
Много е говорено за вкуса и ползите от ориза. Този продукт присъства в много кухни по света, но въпреки това, готвенето на ориз не е толкова просто, колкото изглежда на пръв поглед. Благодарение на такова великолепно изобретение като оризоварката процесът на приготвяне на ориза става наистина елементарен. Много оризоварки имат функцията да затоплят. Благодарение на това тяхно свойство вие винаги ще имате топъл ориз. Не е необходимо да наблюдавате оризоварката, защото тя има вграден таймер, който автоматично изключва оризоварката, когато оризът е готов. В настоящата статия ще разберете как да варите ориз в оризоварката, така че да не прегаря, а също така какво да направите, ако оризът не е достатъчно добре сготвен.
Приготвяне на ориз
Измерете ориза в мерителна чашка и го поставете в оризоварката. Някои оризоварки имат сменяем вътрешен контейнер, а при други е необходимо оризът да се постави директно в оризоварката. Повечето оризоварки се продават с мерителна чашка с обем пр. 180 мл или с мерителни лъжички. Разбира се, вие можете да използвате и своя мерителна чашка.
От една чаша (250 мл) суров ориз ще получите приблизително 1.5 чаши (375 мл) до три чаши (750 мл) варен ориз, в зависимост от неговия сорт. Оставете достатъчно място за варене на ориза, така че той да не прелее от контейнера.
При желание измийте предварително ориза. Повечето хора обичат да мият ориза, за да измият пестицидите, хербицидите и всички други възможни замърсители на продукта. В някои фабрики с остаряло оборудване оризовите зърна понякога се разрушават, което означава, че значителен излишък от нишесте може да се измие чрез миенето на ориза. Ако решите да измиете ориза, поставете го в купа и го напълнете с вода или го задръжте под течаща вода. Премийте ориза с ръце, за да може всяко оризово зрънце да бъде облято с вода. След това поставете ориза в гевгир. Ако водата е сменила цвета си, измийте отново ориза. Мийте, докато водата не стане прозрачна.
• Ако оризът е обогатен с желязо, ниацин, тиамин, фолиева киселина, то тези витамини и минерали ще бъдат измити при процеса на миене.
• Ако вашата оризоварка има контейнер с незалепващо покритие, не забравяйте да го измиете обилно с вода няколко пъти.

Измерете водатаПовечето оризоварки препоръчват използването на хладка вода. Колко вода ще добавите зависи от това, какъв ориз ще приготвяте и колко влажен искате да бъде той. Вътре в оризоварката има обозначаващи знаци колко вода и ориз трябва да се добавят и следвайте инструкциите на опаковката на ориза. Вие можете да използвате следните указания за количеството ориз и вода, в зависимост от сорта ориз. Имайте предвид, че винаги можете да регулирате количеството вода, ако желаете да направите ориза по-мек
:• Бял, дългозърнест ориз – 1 3/4 чаши (440 мл) вода на 1 чаша (230 грама) ориз
• Бял, среднозърнест ориз – 1 1/2 чаши (375 мл) вода на 1 чаша (230 грама) ориз
• Бял ориз с кръгли зърна – 1 1/2 чаши (375 мл) вода на 1 чаша (230 грама) ориз
• Кафяв, дългозърнест ориз – 2 1/4 чаши (560 мл) вода на 1 чаша (230 грама) ориз
• Бланширан ориз – 2 чаши (500 мл) вода на 1 чаша (230 грама) ориз
• При индийските сортове ориз (такива ката Басмати и Жасмин), е необходимо да се използва по-малко вода, защото този ориз трябва да бъде сух. Вземете не повече от 1 1/2 чаши (375 мл) вода на 1 чаша (230 грама) ориз. Можете да добавите дафинови листа или кардамонови шушулки директно в оризоварката, за да подобрите вкуса на ориза.
Накиснете ориза за 30 минути, ако желаете. Това не е необходимо, но някои накисват ориза, за да намалят времето за неговото приготвяне. Но запомнете, че накисването на ориза ще го направи по-сух. Налейте посоченото по-горе количество вода, предварително накиснете ориза при стайна температура и след това използвайте същото количество вода за готвене.
Добавете подправки (по желание). Трябва да се добавят подправки към водата, преди да започнете да приготвяте ориза, така че оризът да абсорбира ароматите на подправките по време на готвенето. Много добавят сол на този етап на готвене на ориз. Растителните масла са перфектно решение за приготвяне на ориза. Ако приготвяте ориз по индийски, добавете дафинов лист или семена от кардамон.
Съберете ориза от стените и проверете дали оризът е под нивото на водата. Оризът, който остане на повърхността на водата се измива. Ако по време на готвене се разлее вода или ориз, е достатъчно да забършете оризоварката с кърпа или салфетка. Няма нужда да разбърквате ориза под нивото на водата. Докато се разбърква, можете да освободите излишното нишесте, което води до лепкав ориз.
Проверете допълнителните характеристики на вашата оризоварка. Някои оризоварки имат само функция за включване и изключване. Други оризоварки имат различни програми за варене на кафяв и бял ориз, функция за забавяне началото на готвенето за определен период. Вие няма да имате никакви проблеми, ако използвате няколко основни бутона, но все пак би било хубаво да се запознаете с всички функции на вашата оризоварка.

Приготовете ориз в оризоварката
Ако вашата оризоварка има сменяем вътрешен контейнер, поставете го пълен с ориз и вода обратно в оризоварката. Затворете капака, включете захранващия кабел и включете оризоварката. Когато оризът е готов, ключът трябва да се изключи като тостер. В много оризоварки оризът остава горещ благодарение на термостата, докато не изключите оризоварката от електрическата мрежа.
Не повдигайте капака, за да проверите дали оризът е приготвен. Оризът се приготвя чрез образуването на определено количество пара. Ако оставите парата да излезе, оризът може да остане недоварен.
Оризоварката се изключва автоматично, ако температурата вътре надвиши точката на кипене (100 °C ), но това няма да се случи, ако водата се изпарява свободно.
Оставете ориза да стои 10-15 минути, преди да отворите капака. Това не е необходимо, но обикновено тази препоръка е дадена в инструкциите за оризоварките, като при някои модели тази функция е вградена автоматично.
Разбъркайте и сервирайте. Ако в контейнера отвътре, където е поставен оризът не е останала вода, оризът трябва да е готов за ядене. Вземете шпатула и разбъркайте ориза, след като е готов. По този начин оризът няма да се превари.

Фиксиране на проблеми
Намалете количеството вода по време на следващото готвене, ако оризът е воден. Следващият път изсипете на 1/4–1/2 чаши (60–100 мл) по-малко вода, на всяка чаша ориз. По този начин оризът ще се приготви за по-малко време и ще абсорбира по-малко вода.
Добавете малко вода и доварете ориз на котлона, ако не е готов. Ако оризът е прекалено мек или сух, сложете го на котлона и добавете 30 мл вода. Сложете капака. Гответе още няколко минути. Парата ще спомогне за доваряване на ориза.
• Ако поставите ориза обратно в оризоварката без да добавяте вода, оризът може да изгори.• Следващият път добавете 30–60 мл вода към всяка чаша ориз в оризоварката, преди да я включите.
Отстранете ориза веднага след готвенето, така че оризът да не изгори. Оризът в оризоварката не изгаря по време на готвене, но ако я оставите включена в режим на загряване, това може да доведе до изгаряне на ориза, който е на дъното, както и по стените на уреда. Ако сте забелязали, че оризът изгаря при оставен включен режим на готовност, е добре веднага да го изваждате след чуване на сигнала за окончателното приготвяне на ориза.
– При някои оризоварки вие можете предварително да изключите режима за нагряване, но в този случай ще трябва да ядете ориза веднага или да го сложите в хладилника, за да избегнете риска от хранително отравяне.
– Ако добавите други съставки към ориза, те могат да прегорят в процеса на готвене. Следващият път не слагайте продукти, които мислите, че могат да изгорят. Пригответе ги отделно.
Измислете приложение на препечения ориз. Дори воднистите и разцепени зърна на ориза могат да бъдат вкусни, ако използвате правилната рецепта.
Обърнете внимание на следните рецепти, за да се справите със ситуацията:
– Запържете ориза, за да отстраните излишната влага.
– Включете ориза в сладък десерт.
– Добавете ориз към всяка супа, бебешка храна или домашни кюфтета.
Направете настройките на оризоварката в съответствие с надморското равнище, на което се намирате. Ако вие живеете на 900 метра надморско равнище или по-високо, може да бъде недостатъчно добре приготвен. В такива случаи е добре да добавяте по 30-60 мл повече вода към всяка чаша ориз. Ниското атмосферно налягане при високото надморско равнище е причина за това. Колкото повече вода добавите, толкова по-дълго време ще е необходимо за приготвянето на ориза.
– Прочетете инструкциите на оризоварката или се свържете с производителите, ако не можете сами да определите от какво количество вода ще се нуждаете за приготвянето на ориза. Количеството вода може да бъде различно в зависимост от надморското равнище, на което се намирате.
Научете се как да се справяте с остатъците от вода. Ако в оризоварката остане вода след приключване на процеса на готвене, тя трябва да бъде излята. Добре е да се излее водата, а оризът да бъде сервиран. Друг вариант е да се включи оризоварката отново и да се абсорбира водата.

Съвети
• Използвайте силиконова лъжица или шпатула, за да избегнете увреждане на незалепващото покритие на уреда, когато разбърквате ориза след като е готов. Най-добрият вариант е пластмасова шпатула, която понякога е включена към комплекта на оризоварката. За да не залепва оризът, е добре да се разбърква с шпатулата и да се намокри с хладка вода.
• Хората, които предпочитат да се хранят здравословно, могат да добавят кафяв ориз към белия. Кафявият ориз ще придаде на ястието различна текстура. Ако искате да добавите фасул, грах или други бобови растения, накиснете ги през нощта преди да ги добавите към оризоварката.
• Има модерни копютъризирани оризоварки, с които можете да постигнете най-добрия резултат, защото те сами контролират готовността на ориза.
Основни производители
В нашия онлайн магазин ще намерите разнообразие от уреди, с които може да си приготвите ориз и не само. Разгледайте категорията ни Мутикукъри за повече информация. За покупката
Ние ви предлагаме да доставим избраните от вас продукти до личен адрес или до предпочитан офис на куриерска фирма.