5 рецепти за мултикукър, които трябва да опиташ

Ако все още нямаш мултикукър или слоукукър, то сме сигурни, че поне познаваш някой, който вече разполага с някой от тези неотменими кухненски помощници. Всички са луди по тях. Буквално! Почти нямаме клиент, който да не се е влюбил до полуда в множеството функции, които предлагат тези компактни уреди. За тези от вас, които все пак не са запознати с едно от съвременните чудеса в кухнята ще обясним какво всъщност представляват – това са мощни мултифункционални уреди с програмно управление, пригодени за полу- или изцяло автоматично приготвяне на храна. Съществуват различни модели, работещи под и без налягане, а броят на вградените програми варира от 4 до почти безброй. Ако имаш нужда от още информация ти препоръчваме да погледнеш тази статияв която подробно сме описали всичко важно за тези уреди, ако вече си твърдо решен, че искаш един такъв помощник у дома можеш да погледнеш тук, а ако нямаш търпение за кулинарни подвизи – просто продължи да четеш по-надолу, защото сме ти подбрали 5 страхотни рецепти, с които можеш да оставиш близки и приятели без дъх.

ОВЧАРСКИ ПАЙ

Бърза, лесна и вкусна идея за вечеря, приготвена в мултикукър.

СЪСТАВКИ:

500 г говежда кайма
1 средно голяма глава лук
1 стрък целина
1 голям морков
1 скилидка чесън
1 с.л. доматена паста
1 чаена чаша грах
4 средно големи картофа
150 мл прясно мляко
сол
черен пипер
олио
мащерка
зеленчуков бульон

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

1. Избери програма ЗАДУШАВАНЕ/ СОТИРАНЕ и след като мултикукърът загрее прибави 1 супена лъжица олио на дъното на съда. Изсипи каймата и задуши до готовност. След като е готова я извади с решетъчна лъжица и остави настрани. Ако предпочиташ с повече загар може да използваш и програма ПЪРЖЕНЕ.
2. Ако мазнината в съда е прекалено много, излей част от нея и прибави в купата нарязаните на ситно лук, морков, чесън и овкуси със сол на вкус. Задуши за няколко минути, докато лукът стане прозрачен и останалите зеленчуци поомекнат.
3. Разбъркай мащерката, черния пипер и доматената паста. Добави ги към зеленчуците
4. Върни каймата в купата и прибави зеленчуковия бульон и граха. Изчакай излишната течност да се изпари.
5. В зависимост от мултикукъра, с който разполагаш можеш да приготвиш картофеното пюре по няколко начина. Ние ти предлагаме след като си измил и нарязал картофите да добавиш към тях малко сол и чаша вода и да включиш на програма ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ. За около 15-ина минути би следвало да са готови. Ако уредът ти не разполага за възможност за готвене под налягане, можеш да използваш и функцията за ГОТВЕНЕ НА ПАРА или дори ВАРЕНЕ. След като картофите са вече сварени, добави към тях прясното мляко, няколо щипки сол и черен пипер и ги намачкай до получаването на гладко пюре.
6. Прехвърли зеленчуково-каймената смес в тавичка. Разстлей я на дъното и покрий отгоре с пюрето. По желание с вилица можеш да направиш вълни. Пъхни в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато пюрето се запече. Сервирай с щипка пресен магданоз!

ДОМАШНА ПИТКА С РОЗМАРИН И КАШКАВАЛ

СЪСТАВКИ:

350 г пълнозърнесто брашно
150 г бяло брашно
1/2 кубче мая за хляб
150 г настърган кашкавал
розмарин
сол
захар
вода
семена(по желание)

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

1. В купа смеси маята, щипка захар и 1 чаена чаша топла вода.

2. Пресей брашното в удобен съд и добави активиралата се мая. Размеси всичко добре, добави 2-3 супени лъжици олио или зехтин и още вода, така че да се получи хубава еднородна смес. Изсипи настъргания кашкавал и нарязания на ситно розмарин, както и семките. Остави да втаса на топло, в намазнена купа за около 45 минути. /Може да използваш и програма CUSTOM на 60 градуса за втасването./

3. Постави хартия за печене, която предварително си намазал с масълце в купата на мултикукъра. Изсипи тестото в съда и избери програма ПЕЧЕНЕ. Печи за около 60 минути или до готовност. В последните 20 минути можеш да обърнеш хляба за да получи хубава хрупкава коричка. Ако твоят мултикукър разполага с програма ХЛЯБ най-добре използвай нея, като предварително провериш дали тя включва и време за втасване.

Опитай и още:

Експериментирай с вкуса на хляба, който приготвяш за любимите си хора. Съветваме те освен комбинацията от розмарин и кашкавал да опиташ и с различни билки – като например розмарин, босилек и див лук, или пък с различни сирена – какво ще кажеш за комбинацията от чедър, моцарела и пармезан? Звучи божествено, нали? Също толкова неустоимо е и съчетанието от сушени домати и босилек.

ПЕТЕЛ/ ПИЛЕ С ВИНО

СЪСТАВКИ:

2 лентички бекон
1 петел или пиле, нарязано на порции
10 главички арпаджик
1 дафинов лист
2 скилидки чесън
10 печурки
масло
1 супена лъжица брашно
сол и черен пипер на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

1. Избери програма ПЪРЖЕНЕ и след като мултикукърът загрее прибави нарязания бекон в съда. Запържи докато стане хрупкав и отстрани. Остави само малка част от мазнината, която беконът е пуснал в съда.
2. Подправи добре месото със сол и черен пипер.
3. Добави в съда и запържи от всички страни за 10-ина минути или докато придобие хубав златист загар. Работи на порции, тъй като ако прекалиш с количеството месо в мултикукъра, то няма да успее да се запържи добре. Острани месото.
4. В мазнината добави виното, бекона, бульона, лука, дафиновия лист и чесъна, както и сол и черен пипер на вкус. Разбъркай хубаво и остави да къкри няколко минутки.
5. Добави месото и остави на програма БАВНО ГОТВЕНЕ за 2 часа.
6. В последните 30 минути от готвенето добави гъбите. Междувременно, в тиган на средна степен, добави 1 супена лъжица масло и 1 супена лъжица брашно и запържи за 1 минута. Отсипи част от течността от мултикукъра в тигана и разбъркай. След като се сгъсти върни обратно в мултикукъра и остави за още 5 минутки.
7. Сервирай порция от месото с гъбки и лук и полей обилно със сос.

Интересно:

Т.нар. Coq au vin (петел с вино) е традиционно френско ястие. Освен различни истории, свързани с произхода на ястието, съществуват и разнообразни рецепти за приготвянето му, в зависимост от сорта на използваното вино, както и от това, дали месото се маринова или не. В някои случаи месото се оставя да престои едно денонощие, а в други се приготвя по съкратена процедура – без мариноване.

КЮФТЕНЦА С ДОМАТЕН СОС И КАРТОФЕНО ПЮРЕ

СЪСТАВКИ:

за кюфтенцата:
600 г кайма
1/2 ч.ч. галета
1 яйце
1 глава лук
1 скилидка чесън
сол и черен пипер на вкус
кимион
чубрица
олио

за соса:
250 г доматен сос
125 г готварска сметана
125 мл вода
сол и черен пипер на вкус

за картофеното пюре:
4 картофа
50 г масло
100 мл прясно мляко
сол на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

1. В купа смеси всичко за кюфтенцата – каймата, галетата, яйцето, нарязания на ситно лук и овкуси с подправките. Ако имаш време остави каймата да престои в хладилник за няколко часа.
2. След като всички съставки в каймата са се миксирали добре оформи малки кюфтенца. Включи мултикукъра да загрее на програма ПЪРЖЕНЕ и добави 1-2 супени лъжици олио. След 1 минутка добави кюфтенцата 1 по 1 и запържи хубаво от всички страни.
3. Включи мултикукъра на програма ЗАДУШАВАНЕ/ СОТИРАНЕ и към мазнината от кюфтенцата прибави доматения сос, сметаната и водата. Подправи на вкус със сол и черен пипер. Разбъркай и остави да къкри за няколко минутки или докато водата се изпари и сосът се сгъсти.
4. За картофеното пюре погледни стъпка 5 от първата рецепта за овчарския пай.
5. След като всички компоненти са готови е време да сервираш. Върху канапе от картофеното пюре постави няколко кюфтенца и залей със сос. Поръси с магданоз или нарязан на ситно див лук.

БРАУНИ С МАЛИНИ И ЯДКИ

Бързо, лесно и вкусно брауни, приготвено в мултикукър.

СЪСТАВКИ:

1 ч.ч или около 180-200 г пудра захар
100 г масло
50 г какао
50 г брашно
2 яйца (размер L)
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. есенция от ванилия
1 с.л. ликьор
100 г шам фъстък (може да заместите и с орехи или филиран бадем)
100 г пресни или замразени малини

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

1. В купа смеси сухите съставки – брашното, захарта и какаото. Прибави към сместа и есенцията от ванилия. В друга купа разбий яйцата и към тях прибави разтопеното на стайна температура масло, както и ликьора. Смеси сухите и течните съставки.

2. Включи мултикукъра на някоя от следните програми – ПЕЧЕНЕ/ ПЕЧИВА/ СЛАДКИШИ, в зависимост от конкретния модел, с който разполагаш и настрой на 180 градуса за около 40 минути. Изсипи сместа в уреда и разпредели малините и шам фъстъка отгоре. Затвори капака и остави да се пече. Проверявай браунито периодично и следи за неговото изпичане.

3. Идеи за сервиране: Може да сервираш браунито по няколко начина:
Вариант 1 – поръсено с пудра захар или какао, в зависимост от предпочитанията ти и гарнирано с малинки.
Вариант 2 – с топка от любимия ти ванилов сладолед и малиново кули. Как да го приготвиш? Включи мултикукъра на програма ВАРЕНЕ и добави в него 200 грама пресни или замразени малини, заедно с 50 грама захар. След като захарта се стопи и сместа заври, пасирай и прецеди през цедка за да премахнеш семките. Прецедената вече смес върни отново в мултикукъра и добави 2 супени лъжици балсамов оцет. Изчакай отново да заври и да се редуцира.

Съвети за перфектно брауни:

☛ За да стане по-пухкав блата, извади яйцата от хладилника поне 1 час преди готвене.
☛ След като добавиш брашното в сместа, не прекалявай с бъркането, тъй като това ще активира глутена. Разбъркай с шпатула със съвсем леки и “въздушни” движения.
☛ За да разрежеш по-лесно браунито, постави го във фризера за няколко минути.
☛ Не използвай кристална захар! Това може да съсипе браунито ти, тъй като тя се карамелизира при печене, което от своя страна ще влоши текстурата на десерта ти. И не забравяй да пресееш пудрата захар преди да я сложиш в сместа.
☛ Най-голямата грешка, която можеш да направиш при приготвянето на браунито е да прекалиш с печенето му. Наблюдавай го докато се приготвя. Изключително важно е да то да остане леко меко в средата, не го изпичай докрай като стандартен кекс.