Ако все още нямаш мултикукър или слоукукър, то сме сигурни, че поне познаваш някой, който вече разполага с някой от тези неотменими кухненски помощници. Всички са луди по тях. Буквално! Почти нямаме клиент, който да не се е влюбил до полуда в множеството функции, които предлагат тези компактни уреди. За тези от вас, които все пак не са запознати с едно от съвременните чудеса в кухнята ще обясним какво всъщност представляват – това са мощни мултифункционални уреди с програмно управление, пригодени за полу- или изцяло автоматично приготвяне на храна. Съществуват различни модели, работещи под и без налягане, а броят на вградените програми варира от 4 до почти безброй. Ако имаш нужда от още информация ти препоръчваме да погледнеш тази статия, в която подробно сме описали всичко важно за тези уреди, ако вече си твърдо решен, че искаш един такъв помощник у дома можеш да погледнеш тук, а ако нямаш търпение за кулинарни подвизи – просто продължи да четеш по-надолу, защото сме ти подбрали 5 страхотни рецепти, с които можеш да оставиш близки и приятели без дъх.
ОВЧАРСКИ ПАЙ

СЪСТАВКИ:
500 г говежда кайма
1 средно голяма глава лук
1 стрък целина
1 голям морков
1 скилидка чесън
1 с.л. доматена паста
1 чаена чаша грах
4 средно големи картофа
150 мл прясно мляко
сол
черен пипер
олио
мащерка
зеленчуков бульон
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
1. Избери програма ЗАДУШАВАНЕ/ СОТИРАНЕ и след като мултикукърът загрее прибави 1 супена лъжица олио на дъното на съда. Изсипи каймата и задуши до готовност. След като е готова я извади с решетъчна лъжица и остави настрани. Ако предпочиташ с повече загар може да използваш и програма ПЪРЖЕНЕ.
2. Ако мазнината в съда е прекалено много, излей част от нея и прибави в купата нарязаните на ситно лук, морков, чесън и овкуси със сол на вкус. Задуши за няколко минути, докато лукът стане прозрачен и останалите зеленчуци поомекнат.
3. Разбъркай мащерката, черния пипер и доматената паста. Добави ги към зеленчуците
4. Върни каймата в купата и прибави зеленчуковия бульон и граха. Изчакай излишната течност да се изпари.
5. В зависимост от мултикукъра, с който разполагаш можеш да приготвиш картофеното пюре по няколко начина. Ние ти предлагаме след като си измил и нарязал картофите да добавиш към тях малко сол и чаша вода и да включиш на програма ГОТВЕНЕ ПОД НАЛЯГАНЕ. За около 15-ина минути би следвало да са готови. Ако уредът ти не разполага за възможност за готвене под налягане, можеш да използваш и функцията за ГОТВЕНЕ НА ПАРА или дори ВАРЕНЕ. След като картофите са вече сварени, добави към тях прясното мляко, няколо щипки сол и черен пипер и ги намачкай до получаването на гладко пюре.
6. Прехвърли зеленчуково-каймената смес в тавичка. Разстлей я на дъното и покрий отгоре с пюрето. По желание с вилица можеш да направиш вълни. Пъхни в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато пюрето се запече. Сервирай с щипка пресен магданоз!
ДОМАШНА ПИТКА С РОЗМАРИН И КАШКАВАЛ

СЪСТАВКИ:
350 г пълнозърнесто брашно
150 г бяло брашно
1/2 кубче мая за хляб
150 г настърган кашкавал
розмарин
сол
захар
вода
семена(по желание)
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
1. В купа смеси маята, щипка захар и 1 чаена чаша топла вода.
2. Пресей брашното в удобен съд и добави активиралата се мая. Размеси всичко добре, добави 2-3 супени лъжици олио или зехтин и още вода, така че да се получи хубава еднородна смес. Изсипи настъргания кашкавал и нарязания на ситно розмарин, както и семките. Остави да втаса на топло, в намазнена купа за около 45 минути. /Може да използваш и програма CUSTOM на 60 градуса за втасването./
3. Постави хартия за печене, която предварително си намазал с масълце в купата на мултикукъра. Изсипи тестото в съда и избери програма ПЕЧЕНЕ. Печи за около 60 минути или до готовност. В последните 20 минути можеш да обърнеш хляба за да получи хубава хрупкава коричка. Ако твоят мултикукър разполага с програма ХЛЯБ най-добре използвай нея, като предварително провериш дали тя включва и време за втасване.
Опитай и още:
Експериментирай с вкуса на хляба, който приготвяш за любимите си хора. Съветваме те освен комбинацията от розмарин и кашкавал да опиташ и с различни билки – като например розмарин, босилек и див лук, или пък с различни сирена – какво ще кажеш за комбинацията от чедър, моцарела и пармезан? Звучи божествено, нали? Също толкова неустоимо е и съчетанието от сушени домати и босилек.
ПЕТЕЛ/ ПИЛЕ С ВИНО

СЪСТАВКИ:
2 лентички бекон
1 петел или пиле, нарязано на порции
10 главички арпаджик
1 дафинов лист
2 скилидки чесън
10 печурки
масло
1 супена лъжица брашно
сол и черен пипер на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
1. Избери програма ПЪРЖЕНЕ и след като мултикукърът загрее прибави нарязания бекон в съда. Запържи докато стане хрупкав и отстрани. Остави само малка част от мазнината, която беконът е пуснал в съда.
2. Подправи добре месото със сол и черен пипер.
3. Добави в съда и запържи от всички страни за 10-ина минути или докато придобие хубав златист загар. Работи на порции, тъй като ако прекалиш с количеството месо в мултикукъра, то няма да успее да се запържи добре. Острани месото.
4. В мазнината добави виното, бекона, бульона, лука, дафиновия лист и чесъна, както и сол и черен пипер на вкус. Разбъркай хубаво и остави да къкри няколко минутки.
5. Добави месото и остави на програма БАВНО ГОТВЕНЕ за 2 часа.
6. В последните 30 минути от готвенето добави гъбите. Междувременно, в тиган на средна степен, добави 1 супена лъжица масло и 1 супена лъжица брашно и запържи за 1 минута. Отсипи част от течността от мултикукъра в тигана и разбъркай. След като се сгъсти върни обратно в мултикукъра и остави за още 5 минутки.
7. Сервирай порция от месото с гъбки и лук и полей обилно със сос.
Интересно:
Т.нар. Coq au vin (петел с вино) е традиционно френско ястие. Освен различни истории, свързани с произхода на ястието, съществуват и разнообразни рецепти за приготвянето му, в зависимост от сорта на използваното вино, както и от това, дали месото се маринова или не. В някои случаи месото се оставя да престои едно денонощие, а в други се приготвя по съкратена процедура – без мариноване.
КЮФТЕНЦА С ДОМАТЕН СОС И КАРТОФЕНО ПЮРЕ
СЪСТАВКИ:

за кюфтенцата:
600 г кайма
1/2 ч.ч. галета
1 яйце
1 глава лук
1 скилидка чесън
сол и черен пипер на вкус
кимион
чубрица
олио
за соса:
250 г доматен сос
125 г готварска сметана
125 мл вода
сол и черен пипер на вкус
за картофеното пюре:
4 картофа
50 г масло
100 мл прясно мляко
сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
1. В купа смеси всичко за кюфтенцата – каймата, галетата, яйцето, нарязания на ситно лук и овкуси с подправките. Ако имаш време остави каймата да престои в хладилник за няколко часа.
2. След като всички съставки в каймата са се миксирали добре оформи малки кюфтенца. Включи мултикукъра да загрее на програма ПЪРЖЕНЕ и добави 1-2 супени лъжици олио. След 1 минутка добави кюфтенцата 1 по 1 и запържи хубаво от всички страни.
3. Включи мултикукъра на програма ЗАДУШАВАНЕ/ СОТИРАНЕ и към мазнината от кюфтенцата прибави доматения сос, сметаната и водата. Подправи на вкус със сол и черен пипер. Разбъркай и остави да къкри за няколко минутки или докато водата се изпари и сосът се сгъсти.
4. За картофеното пюре погледни стъпка 5 от първата рецепта за овчарския пай.
5. След като всички компоненти са готови е време да сервираш. Върху канапе от картофеното пюре постави няколко кюфтенца и залей със сос. Поръси с магданоз или нарязан на ситно див лук.
БРАУНИ С МАЛИНИ И ЯДКИ

СЪСТАВКИ:
1 ч.ч или около 180-200 г пудра захар
100 г масло
50 г какао
50 г брашно
2 яйца (размер L)
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. есенция от ванилия
1 с.л. ликьор
100 г шам фъстък (може да заместите и с орехи или филиран бадем)
100 г пресни или замразени малини
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
1. В купа смеси сухите съставки – брашното, захарта и какаото. Прибави към сместа и есенцията от ванилия. В друга купа разбий яйцата и към тях прибави разтопеното на стайна температура масло, както и ликьора. Смеси сухите и течните съставки.
2. Включи мултикукъра на някоя от следните програми – ПЕЧЕНЕ/ ПЕЧИВА/ СЛАДКИШИ, в зависимост от конкретния модел, с който разполагаш и настрой на 180 градуса за около 40 минути. Изсипи сместа в уреда и разпредели малините и шам фъстъка отгоре. Затвори капака и остави да се пече. Проверявай браунито периодично и следи за неговото изпичане.
3. Идеи за сервиране: Може да сервираш браунито по няколко начина:
Вариант 1 – поръсено с пудра захар или какао, в зависимост от предпочитанията ти и гарнирано с малинки.
Вариант 2 – с топка от любимия ти ванилов сладолед и малиново кули. Как да го приготвиш? Включи мултикукъра на програма ВАРЕНЕ и добави в него 200 грама пресни или замразени малини, заедно с 50 грама захар. След като захарта се стопи и сместа заври, пасирай и прецеди през цедка за да премахнеш семките. Прецедената вече смес върни отново в мултикукъра и добави 2 супени лъжици балсамов оцет. Изчакай отново да заври и да се редуцира.
Съвети за перфектно брауни:
☛ За да стане по-пухкав блата, извади яйцата от хладилника поне 1 час преди готвене.
☛ След като добавиш брашното в сместа, не прекалявай с бъркането, тъй като това ще активира глутена. Разбъркай с шпатула със съвсем леки и “въздушни” движения.
☛ За да разрежеш по-лесно браунито, постави го във фризера за няколко минути.
☛ Не използвай кристална захар! Това може да съсипе браунито ти, тъй като тя се карамелизира при печене, което от своя страна ще влоши текстурата на десерта ти. И не забравяй да пресееш пудрата захар преди да я сложиш в сместа.
☛ Най-голямата грешка, която можеш да направиш при приготвянето на браунито е да прекалиш с печенето му. Наблюдавай го докато се приготвя. Изключително важно е да то да остане леко меко в средата, не го изпичай докрай като стандартен кекс.